side-area-logo

Ontwerpbureau Collega Jan

Identiteit & Webdesign

Aanleiding

Identiteit

Wij realiseren jaarlijks met veel plezier identiteiten voor organisaties en bedrijven. In 2014 kwamen de eerste ideeën naar boven voor onze identiteit. Het was een uitdaging om dit uit te werken naast de lopende projecten, maar in 2015 zijn we gestart met de ontwikkeling van onze identiteit.

Het ontwikkelen van een identiteit is namelijk niet enkel het creëren van een aantrekkelijk visueel plaatje, wat voor ontwerpers overigens al lastig genoeg is. We zijn namelijk kritisch op elk project wat we ontwikkelen en het ontwerpen van je eigen identiteit is daarom een uitdagend proces.

Proces

Merkwaarden

Wanneer je een identiteit ontwikkelt gaat het proces veel verder dan alleen het visuele ontwerpwerk. Je wil namelijk jouw unieke merkwaarden gaan communiceren aan je klanten. Maar om deze te kunnen communiceren moeten deze eerst worden vastgesteld en helder geformuleerd.

Het formuleren van deze waarden is een motiverend proces. We zijn allemaal druk met de dagelijkse gang van zaken en daarom denk je relatief weinig (te weinig) na over waar je onderneming precies voor staat. Waar staat je bedrijf voor? Hoe druk jij je stempel? Wat onderscheidt jou van je concurrent?

Proces

Merkwaarden

Merkwaarden zijn de antwoorden op vragen die je jezelf niet dagelijks stelt. Deze waarden zijn hetgeen wat jou onderscheidt van je concurrenten. Wanneer je merkwaarden helder zijn kan je pas wat uitdragen aan de buitenwereld.

Je merkwaarden komen in uiting in je visuele identiteit, in de content die wordt gecommuniceerd aan je doelgroep, je website, feitelijk in elk onderdeel van je onderneming. Je merkwaarden zijn de leidraad voor jou als ondernemer, je bedrijf, je personeel en zelfs je klanten.

Persoonlijke motivatie

Eigen stempel drukken

Vanuit het oogpunt van een ontwerper zijn de merkwaarden de rode draad bij het ontwerpen van een visuele identiteit. Ook voor Collega Jan hebben we daarom allereerst onze eigen merkwaarden uitgewerkt. Deze merkwaarden zijn de basis van onze nieuwe identiteit.

Zo kwam duidelijk naar voren in onze merkwaarden dat wij altijd ons eigen stempel willen drukken, zij het in het werk dat we ontwerpen of in de wijze waarop we werken. Wij kiezen ervoor om een eigen stijl neer te zetten en dit komt daarom ook naar voren in onze identiteit.

“Wij geloven in de kracht van een sterke en onderscheidende identiteit. Een identiteit die laat zien waar je voor staat. Die duidelijk maakt waar je focus, doelen en ambities liggen.”

Goed werk kost tijd

Tijd

Tijd was ook een belangrijke merkwaarde. Wij geloven dat het leveren van goed werk tijd kost. Echter zijn we tegenwoordig gewend dat alles snel kan en ook moet. Wij geloven echter dat er tijd en aandacht in een project moet worden gestoken om tot een bovengemiddeld resultaat te komen.

Door merkwaarden helder te stellen krijg je als ondernemer een helder beeld van je zakelijke drijfveren en de pluspunten van de onderneming. De volgende stap is om deze te communiceren aan de buitenwereld. De eerste stap is je merkwaarden om te zetten in een visuele identiteit.

Focus en concentratie

Logo

Collega Jan wil haar eigen stempel drukken, uniek werk realiseren, en dat komt terug in ons logo. Onze focus ligt altijd op het project wat we op dat moment op tafel hebben liggen. Dat project willen we zo goed mogelijk invullen. Wat heb je daarvoor nodig? Focus en concentratie.

Focus en concentratie is de motivatie achter ons beeldmerk. Niet een beetje links, niet een beetje rechts, nee precies in het midden. Altijd gemotiveerd om je werk juist te doen. Altijd dat stapje extra zetten. Een ogenschijnlijk simpel beeldmerk, maar wel een achterliggende gedachtegang.

Visuele communicatiemiddelen

Huisstijl

In de stijl van het logo hebben we vervolgens onze huisstijl ontworpen. Denk aan zaken als briefpapier, enveloppen, brochures en visitekaartjes. Verder hebben we een aantal posters ontworpen met daarop zowel persoonlijke motivaties als onze kernwaarden. Het is motiverend deze dagelijks te zien.

In dezelfde stijl is vervolgens de website vormgegeven. We hebben diverse projecten die zijn gerealiseerd laten fotograferen en veel tijd gestoken in ons portfolio. Dit zullen we de komende maanden uitbreiden met een aantal projecten die al zijn opgeleverd, maar ook met nieuwe projecten.

Concreet plan van aanpak

Strategie

Onze merkwaarden hebben we verwerkt in een strategisch plan van aanpak. In dit plan zijn een aantal doelstellingen opgenomen. Zonder doelstellingen namelijk geen resultaat (ook één van onze merkwaarden). Wat willen we het komend jaar bereiken, en in 2017? Wat is onze toekomstvisie?

Onze nieuwe identiteit en huisstijl dient echter wel te worden gezien door potentiële klanten. Dus hoe gaan wij die klanten bereiken? En belangrijker nog, het type klant dat bij ons bedrijf past? Hiervoor hebben wij een aantal campagnes uitgewerkt en opgenomen in het plan van aanpak. Tot snel?!